Opladning af elbil

Hvilken ladeløsning er bedst for dig?

Har du mulighed for at få installeret egen ladeboks på din adresse?
question-mark
Der kan være tilfælde hvor det ikke er muligt, f.eks. hvis du bor i lejlighed e.l.
Hvor meget forventer du ca. at lade hjemme?
question-mark
Dit behov for at lade elbilen op derhjemme, kan have betydning for, hvilken ladeløsning der er billigst for dig.
Har du solceller eller varmepumpe?
question-mark
Har du solceller eller varmepumpe installeret på din adresse (el som primær varmekilde), er det ikke muligt at få refusion for din elbils elforbrug på din adresse.
Hvor mange kilometer forventer du at køre?
question-mark
En gennemsnitlig dansk familie kører 15.000-20.000 km/år.
km/år

Indholdsfortegnelse [Vis]

  Du har formentlig i mange år været vant til at fylde brændstof på bilen, og de vanlige tankstations-besøg volder ingen problemer. Men overvejer du, eller er du fornyligt blevet elbilsejer, skal alt din eksisterende viden om tankning, opdateres med ny viden om elbils opladning. I denne guide hjælper vi dig med at finde frem til den bedste ladeløsning til elbil. 

   

  Ladeløsning elbil – her får du overblik

  Der er efterhånden mange ladeløsninger på markedet, og det er for mange svært at få overblik over alle mulighederne. Herunder har vi samlet de vigtigste informationer om elbils opladning, så du kan blive klogere på, hvilken opladning der er bedst at vælge for lige netop dig.

  Flere muligheder for elbil opladning

  For at skære helt ind til benet, kan man groft sige, at der finde to ordnede muligheder indenfor ladeløsninger til elbiler:

  De fleste vil have behov for en kombination af ovenstående ladeløsninger, og der er fordele og ulemper ved begge typer opladning.

  Opladning af elbil derhjemme

  Har du mulighed for at oplade elbilen derhjemme, vil dette typisk være den nemmeste løsning. Det kræver naturligvis, at du har plads til elbil laderen, men også at din bolig har den rette strømforsyning, så opladeren kan tanke elbilen med strøm.

  Vælger du en løsning hvor du primært lader op hjemme, er der her tre overvejelser du skal gøre dig.

  1. Vil du eje ladeboksen?
  2. Vil du leje ladeboksen?
  3. Vil du eje ladeboksen og tilkøbe en serviceaftale?

  Hvilken af ovenstående løsninger du bør vælge, afhænger af kørselsbehovet og dermed også hvor meget du lader elbilen. Den primære forskel ligger i, at når du lejer eller køber ladeboksen med en serviceaftale, får du mulighed for refusion af elafgiften. Det gør du derimod ikke, hvis du vælger at eje ladeboksen.

  Du kan læse mere om opladning af elbil derhjemme her, eller ved udfylde beregneren øverst på siden for at finde frem til den rette opladning for dig.

  Læs mere om ladestandere til hjemmet

  Opladning af elbil på offentlige ladestandere

  Hvis du bor i byen, eller af andre grunde ikke har mulighed for at få installeret en ladeboks derhjemme, vil du være afhængig af, at skulle lade elbilen op ude i byen på en af de mange offentlige ladestationer.

  Her har du to forskellige muligheder

  Find offentlige ladestandere i Danmark her

  Hvilken ladeløsning skal jeg vælge?

  Hvordan finder man den bedste ladeløsning til elbil? Er du også i tvivl om, hvilken oplader til elbilen, du skal vælge? Det forstår vi godt. Hvilken slags elbil opladning du skal vælge, afhænger selvfølgelig først og fremmest af dine muligheder som elbilsejer. Du bør stille dig selv spørgsmålet, om det overhovedet er muligt at få sat en ladeboks op, hvor du bor?

  Hvis du har et normalt kørselsbehov, vil det i langt de fleste tilfælde være den bedste ladeløsning til elbilen. Har du et stort behov, for at kunne lade elbilen op mens du er på farten, vil det ofte godt kunne betale sig at købe et ladeabonnement.

  Sådan finder du den bedste ladeløsning til elbil

  Er du også på udkig efter den bedste billader? For at hjælpe dig på vej til at finde ud af hvilken lader til elbilen du skal vælge, kan du stille dig selv følgende spørgsmål.

  1. Hvor mange km kører du om måneden?
  2. Hvor mange kWh bruger bilen på ovenstående km-tal?
  3. Hvor stor en andel oplader du elbilen på privatadressen?
  4. Hvilken elpris kan du oplade til der?
  5. Hvad koster det dig at komme i gang (herunder opstartsomkostninger)

  Du kan også blive klogere på, hvilken slags elbillader du skal vælge ved at udfylde beregneren øverst på siden.

  Hvad koster en opladning af elbil?

  Det kan være svært at gennemskue, hvad det koster at oplade en elbil, og hvem der har de bedste ladepriser. Med almindelige diesel-og benzinbiler kan du blot aflæse, hvad en liter benzin koster på tankstationen og gange det op med antallet af kilometer, du kører.

  Desværre er svaret på spørgsmålet ikke helt så simpelt, når det kommer til opladnings prisen for en elbil. Der findes nemlig mange forskellige scenarier og kombinationsmuligheder, som har indflydelse på prisen på elbils opladningen.

   

  Beregner til prisen på opladning af elbil

  For at du lettere kan få overblik over prisen på opladning, har vi udviklet en beregner som kan hjælpe dig med at afgøre hvilken slags opladning der er billigst ud fra dit kørselsbehov.

  Prøv beregneren øverst på siden.

   

  Sammenlign priser på elbil opladning

  Her på Tjeklader.dk kan du få overblik over priserne på opladning af elbiler.

  Priserne for opladning af elbil som du ser her på siden, tager primært udgangspunkt i, at du har mulighed for at etablere din egen ladestander derhjemme. Når du indtaster dine oplysninger i beregneren, får du vist de bedste og billigste muligheder for opladning af din elbil.

   

  Stort udvalg af opladere til elbiler

  Du kan sammenligne priserne på opladning mellem mere end 60 forskellige ladebokse. På den måde har du et godt fundament for at finde den helt rette el lader til bilen, og dermed billig opladning af elbilen.

  Hvad er den billigste ladeløsning til elbil?

  Er du også i tvivl om, hvordan du finder den billigste opladning af elbil? Den billigste ladeløsning til elbilen sker typisk gennem hjemmeopladning. Når du oplader elbilen derhjemme gennem din egen ladeboks, så har du også mere kontrol over den pris, du betaler pr. kWh. Derudover giver det dig også mulighed for at oplade elbilen, når strømmen er billigst, hvilket den typisk er om natten – og dermed kan du oplade elbilen til billigere penge.

  Når du oplader ved en offentlig ladestander, vil du typisk betale en væsentlige højere pris pr. kWh. Til gengæld kan det give god mening at købe et ladeabonnement, hvis du ofte er på farten, og typisk lader elbilen ude.

   

  Sådan finder du den billigste opladning af elbil

  Det er vigtigt, at du tager højde for dit kørselsbehov, når du skal finde den bedste ladeboks til elbilen. Nedenfor kan du læse mere om, hvilken ladeløsning, der anbefales til de forskellige kørselsbehov.

   

  Mindre end 5.000 km om året

  Hvis du kører mindre end 5.000 km om året, vil det oftes give mest økonomisk mening at lade din elbil derhjemme uden et abonnement. Hvis du tilvælger et abonnement, vil dine omkostninger til abonnementet typisk overstige omkostningerne for selve opladningen.

   

  Mellem 5.000 – 50.000 km om året

  Hvis du kører mellem 5.000 og 50.000 km om året, så vil det typisk være den billigste ladeløsning at vælge en ladeboks med abonnement. Dermed kan du frit oplade på din egen adresse samtidig med, at du har mulighed for at lade på det offentlige ladenetværk, når du er på farten.

   

  Mere end 50.000 km om året

  Hvis du kører med end 50.000 km året, betyder det formentligt, at du ofte er på farten. Det kan derfor være en god idé at overveje et all-inclusive abonnement. Så betaler du en fast månedlig pris, som giver dig fri adgang til at både lade på din egen ladeboks derhjemme og på de offentlige ladestandere rundt omkring i landet.

  Elbil opladning i Danmark

  Hvis du leder efter et sted, hvor du kan lade elbilen i Danmark, så kan du finde et kort over ladestandere her. Ifølge Transportministeriet er efterspørgslen på elbilopladning konstant stigende, og i andet kvartal af 2023 blev det første gang muligt at oplade sin elbil i samtlige 98 kommuner i Danmark. Dette betyder, at det ikke længere kun er forbeholdt storbyerne at have adgang til elbilopladning.

   

  Hvordan lader man en elbil?

  Det kommer an på, om du skal lade din elbil på en offentlig ladestander uden abonnement eller om du skal lade din elbil derhjemme. Hvis du skal lade din elbil ude, skal du som udgangspunkt altid have dit eget ladekabel med for at bruge ladestanderen. Herefter fremgår det tydeligt på ladestanderen, hvordan du benytter den. Hvis du ønsker at købe din egen ladeboks og dermed lade bilen derhjemme, så fremgår det tydeligt i brugsanvisningen, hvordan du betjener den pågældende ladeboks.

  Sammenlign ladeløsninger - med eller uden serviceaftale?

  Pris for opladning af elbilUden serviceafaleMed serviceaftale
  Elpris3,12 kr. pr. kWh3,12 kr. pr. kWh
  El-refusion0 kr. pr. kWh0,90 kr. pr. kWh
  Abonnement0 kr. pr. mdr.79 kr. pr. mdr.
  Månedligt forbrug400 kWh400 kWh
  Total pris for opladning pr. måned1.248 kr. pr. mdr.967 kr. pr. mdr.

  FAQ - Ofte stillede spørgsmål

  Hvad er en ladeløsning?

  En ladeløsning er den metode, du benytter dig af, når din elbil skal lades op. Hvilken løsning, der egner sig bedst til dig, afhænger helt af dine behov.


  Hvilken elbillader skal jeg vælge?

  Det bedste råd er at vælge den, der matcher dine behov bedst. Hvis du har et minimalt kørselsbehov, er det ikke sikkert, at du behøver en serviceaftale. Et abonnement kan anbefales til dig, der kører lange ture og lader på farten.


  Hvordan får jeg billigere strøm til min elbil?

  Hvis du vil have billig strøm til elbilen, kan du få en serviceaftale, så du kan få refusion på din elafgift til bilen. Det kan især være en god idé, hvis du ikke har andre husholdningsapparater, der kan give refusion.


  Hvad er den billigste opladning af elbil?

  I de fleste tilfælde vil man få den billigste opladning af elbilen ved at få en privat ladeboks. Her får du mere kontrol over den pris, som du skal betale pr. kWh, samtidig med, at du kan lade bilen, når det passer dig bedst.


  Hvilken ellader skal jeg vælge til opladning af elbil?

  Du skal vælge den ellader som passer til dit kørselsbehov. Du kan få overblik over elbilladere, og hvilken slags oplader du skal vælge til din elbil ved at bruge vores beregner.


  Hvem har de bedste ladepriser?

  Det er svært at sige præcist, hvem der har de bedste opladningspriser til elbiler. Typisk skal du forvente en pris på opladning mellem 5,5 – 6 kr. pr. kWh når du oplader ude og ikke har et abonnement tilknyttet. Hvis du oplader hjemme betaler du derimod den aktuelle elpris hos dit elselskab.


  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline er med til at sikre, at du altid får den rette vejledning, når du er på udkig efter en ladeboks. Hun har en bred viden indenfor alt, hvad der berører el-biler, og hun står altid klar til at hjælpe dig, hvis du er faret vild i ladebokse.

  Se profil

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  Få adgang til personlig sammenligning, tips og tricks samt eksklusive tilbud – alt sammen leveret direkte til din indbakke.

  tick Eksklusive tilbud
  tick Personlig sammenligning
  tick Modtag nyheder om nye produkter