Indholdsfortegnelse [Vis]
Hvad er en ladeboks?
En ladeboks bruges i forbindelse med opladning af elbiler eller hybrid biler. En ladeboks kaldes også mange gange for en ladestander, el bil ladestander eller el ladestandere. Ladestanderen gør det muligt at tanke elbilen med strøm fremfor traditionel benzin eller diesel.
Der findes mange muligheder for ladestandere til elbilen, og det kan være svært at få overblik over alle mulighederne, og hvilken ladeboks man skal vælge. For de fleste vil det være mest fordelagtigt, at få installeret en ladeboks hjemme, men det er også muligt at benytte offentlige ladestationer, som kan benyttes udenfor hjemmet.
Vælg en elbil ladestander og bliv grønnere
Der er ikke tvivl, om at vores samfund tager større og større skridt mod den grønne omstilling. Benzin- og dieseldrevne køretøjer bliver udfaset og udskiftet med langt grønnere alternativer, el- og hybridbiler.
Måske har du allerede anskaffet dig et grønnere køretøj, og fordi du ikke vil være afhængig af benzin eller diesel, overvejer du nu at få installeret en elbil-ladeboks hjemme.
Alt om ladebokse til elbil
Her på siden giver vi dig et overblik over de forskellige ladestandere, der findes, så du kan træffe det rigtige valg til dine behov. I denne guide vil vi gøre dig klogere på: hvilken ladeboks du skal vælge, hvilke typer ladebokse der findes, installation, og ikke mindst priser på ladebokse.

Vælg effekten på din kommende ladeboks
Når du skal købe en ladestander, skal du overveje hvilken effekt ladeboksen skal have. Effekten har indflydelse på, hvor hurtigt ladestanderen kan oplade elbilen.
Der findes efterhånden mange forskellige fastmonterede ladebokse at vælge imellem.
Med en fastmonteret ladeboks slipper du for, at skulle slæbe et kabel frem og tilbage, hver gang du skal oplade. Tilmeld er denne type lader også den hurtigste måde at oplade elbilen derhjemme.
Desuden har du forskellige muligheder for “kommunikation” med ladeboksen, som sikre den mest optimale opladning. Det vil vi fortælle mere om lidt senere. Men hvilken effekt skal du vælge til din ladeboks?
Der findes typisk tre forskellige effekter på ladebokse:
- 3,7 kW-ladeboks
- 11 kW ladeboks
- 22 kW ladeboks
Hvilken effekt skal min ladeboks have?
Effekten på det ladeapparat du vælger, bør afhænge af dit behov. En ladeboks med en lille effekt, f.eks. en 3,7 kW-ladeboks, kan være et godt valg, hvis du primært bruger din elbil til kortere ture. Her kan du nemlig lade din bil op i løbet af natten – ofte til en billigere elpris.
For langt de fleste vil en 11 kW-ladeboks være den mest optimale løsning. Denne slags ladeboks vil kunne oplade de fleste elbiler, også dem med et stort batteri, på blot en enkelt nat. Prisforskellen ved at lade på en 3,7 kW sammenlignet med en 11 kW-ladeboks er oftest ikke særlig stor.
Har du derimod et stort kørselsbehov, og brug for at lade bilen op mere end én gang dagligt, findes der også store 22-kW ladebokse. Inden du vælger denne løsning, bør du altid rådfører dig med en elektrikker. En 22-kW ladeboks er nemlig meget kraftig, og det stiller ofte flere krav til dine el-installationer i hjemmet. Derfor bør du også overveje, om du reelt har behov for en ladeboks med så stor effekt. Typisk vil installationen af denne slags ladeboks også blive dyrere.

Skal jeg vælge en intelligent ladeboks eller en “dum” boks?
Som udgangspunkt kan du vælge mellem to typer ladebokse: en intelligent ladeboks eller en “dum” ladeboks. Forskellen ligger i, at den smarte ladeboks har mere avancerede funktioner og programmeres via en app. En “dum” ladeboks, kan blot sørge for, at der kommer strøm på bilen.
Fordele ved at vælge en intelligent ladeboks:
- Mulighed for at udleje din boks, så andre kan få adgang til din lader og blive afregnet for den strøm de bruger.
- Mulighed for tidsbestemt opladning. På den måde kan du planlægge udenom tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet, eller hvis din el-aftale tillader det, oplade når strømmen er billigst.
- Bestemme hvilken effekt ladestanderen skal lade med.
- Sikre at andre ikke “stjæler din strøm”, da en smart ladeboks skal aktiveres via en ladebrik eller en app
Forskel på intelligente ladebokse og standard ladebokse
Intelligent ladeboks ✓ | “Dum" ladeboks |
---|---|
Udlej din boks ✓ | Ikke mulighed for udlejning og afregning ✖ |
Tidsbestemt opladning | Kan ikke indstilles til tidsbestemt opladning ✖ |
Sikret mod strømtyveri ✓ | Ikke sikret mod strømtyveri ✖ |
Mulighed for at vælge effekten på opladningen ✓ | Ikke mulighed for at vælge effekten på opladningen ✖ |
En standard ladeboks vil således være ideel til dig, som udelukkende har et behov for at få strøm på bilen. Fordelene ved at vælge en intelligent ladeboks er mange, og prisforskellen er ikke alverden. Derfor kan man overveje, om en intelligent ladeboks ikke hurtigt vil have tjene sig selv hjem.
Hvilken ladeboks bør du vælge?
Hvilken ladeboks du bør vælge afhænger altså af, hvor meget du kører, og hvor hyppigt du har brug for at lade din bil op derhjemme. Jo større effekt på boksen, desto hurtigere vil batteriet i din elbil være ladet op, men en større effekt betyder også en højere pris.
Desuden vil det rette valg være den ladeboks, din elbil kræver i sine specifikationer.

Overvejelser ved valg af ladeboks
Køber du en serviceaftale med, betaler du for, at din udbyder står for service og vedligehold af din boks. Med en serviceaftale har du desuden mulighed for at få afgiftsrefusion på den strøm, som går til opladning af din bil. Lader du mest op i dit hjem, kan en serviceaftale derfor ofte svare sig.
Køber du en boks uden serviceaftale, har du ikke mulighed for at få afgiftsrefusion på din strøm. I stedet betaler du blot til din elleverandør. Om din ladeboks skal være med eller uden serviceaftale, afhænger typisk af, hvor stort et behov du har for at lade op derhjemme og hvor hyppigt. For selvom refusion kan lyde fristende, skal det opveje den udgift, som du har til serviceaftalen.
Om en pris på en ladeboks til hjemmet er lav, afhænger også af, hvor lang en periode man kigger på. Mange udbydere tilbyder nemlig, at du kan leje eller lease en ladeboks til elbil. Det kan især være en smart løsning, hvis du ikke har lyst til at lægge et større engangsbeløb, men gerne vil se konceptet med adgang til opladning an først.
Vælg den lader til elbilen, som passer på dit kørselsbehov
Herunder, kan du få overblik over, hvilken slags ladeboks-aftale der kunne passe bedst til dig. For langt de fleste, vil det mest økonomiske valg være, at oplade elbilen med et abonnement.
Ladeboks til elbilen uden abonnement
Under 5.000 km/året
Anbefales til dig, som altid lader hjemme
Ved du, at du kører mindre end 5.000 km om året, vil udgifterne til et abonnement typisk overstige dit behov for opladning og strøm til din bil.
Ladeboks med abonnement inkl. refusion
Over 5.000 km/året
Anbefales til dig, der lader mest hjemme
Kører du derimod over 5.000 km årligt, men maks. 50.000 km, kan du være ret sikker på, at det godt kan svare sig at købe et abonnement med, når du investerer i en boks.
Ladeboks med all-inklusive abonnement
Over 50.000 km/året
Anbefales til dig, der lader mest ude
Den sidste distance er mere end 50.000 km. Ved du, at du kommer til at køre meget, vil det typisk være den bedste løsning for dig at købe et ladeboksabonnement med all inclusive-opladning.
Her betaler du en månedlig pris for frit at kunne oplade fra din egen boks og din udbyders opstillede bokse i Danmark.
Hvad koster en ladeboks?
Ladeboksprisen afhænger naturligvis af, hvilken af de ovenstående løsninger du vælger. Som vi har nævnt flere gange, skal du overveje, hvor ofte du har brug for at lade din elbil op på hjemmeadressen. Det vil sige, hvor langt du kører, og hvor meget dit batteri har brug for opladning.
Har du på sinde at lave et køb af ladeboks til elbil uden abonnement og uden serviceaftale, kan du forvente en pris, der oftest ligger et sted med 5.000-10.000 kr. for selve ladeboksen. Derudover skal du medregne en udgift til at få den installeret. Loven siger, at det skal det være en autoriseret elektriker, der står for installationen. Du kan forvente en pris, der samlet set kommer til at ligge på 8.000-15.000 kr.
Herunder kan du eksempler på ladeboks priser inkl. installation. Priserne tager udgangspunkt i, at du vælge at eje din ladestander.
Priser på ladebokse
Navn på udbyder | Pris for ladeboks inkl. installation | Opladningsaftale | Elaftale | Forbrug |
---|---|---|---|---|
LOOAD ladeboks | 9.498 kr. | 49 kr./md | valgfrit | Afregnes pr. kWh |
OK ladepakke | 9.995 kr. | 79 kr./md | 0 kr./md | Afregnes pr. kWh |
Norlys ladeboks | 9.995 kr. | 79 kr./md | 29 kr./md | Afregnes pr. kWh |
Billigste ladeboks til elbil
For langt de fleste husstande og elbilejere vil den billigste ladeboks, være at få installeret en i eget hjem. Der er dog flere ting, du bør have med i dine overvejelser og være opmærksom på, når det kommer til, hvad du skal betale for din ladestander.
Der er nemlig forskel på, om du køber din boks, eller om du betaler et månedligt beløb for at leje ladeboksen. Derudover skal du også overveje, om det kan betale sig for dig og din husstand at købe en serviceaftale med, når I investerer i en boks til opladning. Ved at vælge en tilhørende serviceaftale, får du mulighed for, at modtage refusion af elafgiften. Det vil typisk være den billigste løsning, hvis du kører over 5.000 km/året.
Liste over udbydere, som tilbyder billige ladebokse
Leder du efter en billig løsning her og nu? Herunder har vi fundet 3 udbydere, som tilbyder billige elbil ladere.
- OK ladeboks – Billigste løsning her og nu | 995 kr. inkl. installation
- Norlys ladeboks – Billigste løsning her og nu | 2.995 kr. inkl. installation
- Looad ladeboks – Billigste løsning her og nu | 3.499 kr. inkl. installation
Alle overstående udbydere, er billige løsninger, hvis du vælger at lease din boks. Herudover kommer der et månedligt abonnement. Du kan få det fulde overblik over priser på ladere til elbiler, øverst på denne side.

Vær opmærksom på dine behov, når du sammenligner ladestander priser
Den billigste og bedste ladeboks til elbil er den model, der lever op til dine krav og behov. Køber du en model med større ydeevne end dit opladningsbehov, betaler du typisk mere, end du behøver.
Inden du tager en beslutning om valg af billig ladeboks, skal du derfor tænke på hyppigheden og længden på dine ture, og hold det op imod, om du når at komme hjem, inden batteriet skal lades op igen.
Elbil ladeboks til hjemmet
Ønsker du at have en ladeboks til elbil hjemme og kunne køre flere længere ture om dagen, vil en 22 kW-udgave måske være det bedste valg. Her får du nemlig en fuld opladning på omkring to timer. Med den 3-fasede teknologi får du en variant, der tager højde for husstandens samlede elforbrug. Det betyder, at den går ned i ydeevne i spidsbelastningstidspunkterne, når du eksempelvis vasker tøj eller laver mad.
Uanset hvilken løsning du vælger, vil en installeret ladeboks på hjemmeadressen gøre, at du ikke skal tænke over at finde opladning andre steder. Det er bare at koble ladekablet fra stationen til din bil.

Undgå installationsomkostninger ved at lease ladeboks
Vil du slippe for at skulle betale de omkostninger, der er ved at få en autoriseret elektriker til at installere din boks, kan du vælge at lease eller tilkøbe et abonnement. Med denne løsning er det udbyderen, der står for udgiften til installation af ladestanderen.
Du skal dog være opmærksom på, at nogle udbydere tager et opstartsgebyr, ligesom du skal betale et månedligt beløb for dit abonnement.
Igen er du nødt til at kigge på, hvad der kan svare sig i din situation. For selvom opstartsprisen kan være billigere end selv at skulle betale for installation, kræver det, at du har et bestemt kørselsbehov og behov for opladning i hjemmet, før denne løsning er billigst.
Find den bedste pris på en ladestander
Har du besluttet dig for at investere i et ladeapparat til biler, er du naturligvis også interesseret i at finde den bedste løsning og bedste pris på ladestanderen. Her giver vi dig et lille indblik i, hvad der findes på markedet.
Det første, du skal overveje, er, om du ønsker at anskaffe dig en ladestander til elbil med eller uden serviceaftale. Får du en ladestander med serviceaftale, betyder det, at det er udbyderen, der står for at vedligeholde og udføre service på din stander.
Som du sikkert er klar over, indgår strømmen, som bruges til at oplade din elbil, i forbruget for din samlede husstand. Alligevel er der med en serviceaftale mulighed for at søge refusion på den del af dit strømforbrug, der er gået til din elbil eller hybridbil. Du skal altid være opmærksom på, hvad den enkelte udbyder skriver i din serviceaftale om refusion. Hvis du vil have styr på detaljerne, bør du tage en snak med din konkrete udbyder.
Vælg den rette ladestander for dig
Får du knyttet en elladestander til din bolig, kan du også vælge at lade være med at indgå en serviceaftale med udbyderen. Er det tilfældet, betaler du for strøm hos din elleverandør, og du har ikke mulighed for at få afgiftsrefusion på den strøm, der går til din bil. Afgiftsrefusion på elektricitet er heller ikke muligt i boliger med solceller eller elvarme.
Som bruger af en bil på strøm kan du vælge ikke at købe, altså eje, din ladestander. Mange udbydere tilbyder nemlig leje- eller leasingaftaler. Det kan være den bedste løsning afhængig af din husstands situation.
Hvad der er den bedste løsning for dig, når det kommer til valg af ladestander, afhænger af, hvor meget du kører, og hvor meget du har behov for at få ladet din bil op derhjemme.

Hvad koster elladestandere?
Er du interesseret i at lade din elbil op derhjemme, er det relevant for dig at vide, hvad en stander koster. Du er dog nødt til at overveje, hvad det er, du har brug for, og hvad det er, du gerne vil have installeret. Prisen på elladestandere afhænger nemlig både af type og som vi var inde på tidligere, den model, du ønsker.
Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at det ikke kun er selve ladestanderen, du betaler for, men at du som regel også bliver opkrævet for installation.
Hvad koster det at få opsat en ladestander?
Når du køber en elladestander til din bil, er der udbydere, der inkluderer installationen i prisen. Her er der forskel på, om du køber installationen i forbindelse med et bilkøb, eller om du køber den separat. Nogle udbydere tilbyder abonnementer til ladeapparater, hvor du betaler en fast månedlig pris for at kunne lade din bil op derhjemme. Her estimerer FDM, at en installation af en ladestander med abonnement koster 8.000-10.000 kr., mens en installation af ladestander uden abonnement koster omkring 13.000 kr.
Vælg den rette strøm til din ladestander
Denne rette strøm til din ladestander afhænger af dine muligheder for opladning. Det kan ofte svare sig at vælge en variabel elaftale til din elbil. Det giver dig nemlig mulighed for at oplade, når strømmen er billigst, hvilket ofte er om natten.
Bedste ladestandere til elbil
Det korte svar er, at den bedste ladestander er den, der møder dit behov for opladning i eget hjem. Kan du nøjes med at lade op om natten, vil en mindre ladestander model være en god løsning for dig.
Hvilken ladestander skal jeg vælge?
Du skal vælge den model, der giver dig mest frihed til at bruge din elbil. En elbil er kun et alternativ til diesel og benzin, når den stadig lever op til dine krav til transport.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Må man installere en ladeboks i sommerhus?
Ja, det må man godt. Du skal bare have for øje, at det ikke er alle sommerhuse, der har kapacitet nok til at kunne klare ladeboksens ydeevne. Som det er tilfældet i eget hjem, gælder det også i sommerhuse, at du skal have fat i autoriseret elektriker.
Hvordan vælger man den rigtige ladeboks?
Foruden dit kørselsbehov og om du mest oplader ude eller hjemme, bør dit valg af boks tage udgangspunkt i din elbils krav til strømstyrke og effekt. Ofte vil en leasingaftale være en god ladebokstest for at vurdere dit behov.
Hvad koster det at få en ladestander?
Prisen afhænger af type og model, men du skal regne med omkostninger til ladestanderen på et sted mellem 8.000-15.000 kr. Hvilken løsning du skal vælge, afhænger af dit kørselsbehov.
Hvordan installerer man en ladestander?
Loven siger, at du skal have en autoriseret elektriker eller installatør til at installere din ladestander.