Installation af ladeboks – Her er alt du skal vide

Indholdsfortegnelse

Flere og flere danskere har elbiler, og mange vil gerne have, at det skal være belejligt at køre dem. Derfor vælger mange danskere at installere en ladeboks i deres bolig, så de nemt kan oplade bilen. Er du en af dem, som gerne vil gøre din bolig klar til elbilen og have en installation af ladeboks, er der et par ting, du skal være opmærksom på.

Alle kan få en ladeboksinstallation

Du kan få en ladeboks til din elbil, uanset om du bor i lejlighed eller hus. Bor du i hus, kan du med fordel lave et separat system til elbilsopladning og vælge et strømkabel, som kan understøtte opladningen – fx installation af lader på 11 kW.

Bor du i lejlighed, er det lidt mere kompliceret. Det er, fordi der ikke må være kabler på fortovet, at du måske ikke har egen parkeringsplads, og at en elmåler skal opsættes separat. Men installation af ladeboks kan lade sig gøre her, hvis du parkerer i en garage, eller hvis du har din egen faste parkeringsplads, som ligger op ad en husmur. Bor du derfor i en lejlighed, skal du kontakte din udlejer eller ejendommens ejerforening for at få hjælp med installation af ladeboks. De burde kunne rådgive dig.

elbil installation

Alle kan altså få en ladeboksinstallation. Men parcelhuse og etagebyggerier har meget forskellige slags elinstallationer. Og elinstallationerne i etagebyggerier er meget mere komplekse end installationer i parcelhuse. Derfor skal du her være opmærksom på flere ting i forbindelse med installation af ladeboks. Derfor er det altid en god idé at få rådgivning fra en erfaren installatør. 

Hvad er kravene til installation af ladeboks? 

For det første skal en elektriker klare installation af ladeboks. Det er, fordi en elektriker kan sørge for sikkerhed og tryghed omkring elinstallationer. Her kan du indhente op til tre uforpligtende tilbud på en elektrikeropgave.

For at få en ladeboksinstallation kræver det også nye elinstallationer. Elinstallationer i private boliger kan nemlig kun håndtere almindelige husholdningsapparater. Opladning af en elbil kan derfor overbelaste boligens stikkontakter. Det fører til forhøjede temperaturer, ødelagt installation og i værste fald brand. Derfor er det vigtigt, at du først får ny elinstallationen i boligen, hvis du overvejer en installation af ladeboks. Igen er det kun en autoriseret elektriker, som må stå for den nye elinstallation.

Sådan foregår installation af ladebokse

Mange udbydere giver dig en hel standardinstallation med i købet, når du bestiller en ladeboks hos dem. Det vil sige, at der kommer en montør, som opsætter ladestanderen og trækker kabler mellem denne og din eltavle. 

En standardinstallation af ladeboks foregår sådan, at montøren installerer ladestanderen og en kombiafbryder. I almindelige vægge borer montøren efterfølgende to gange for at føre installationskablet frem. Kablet er typisk 5G4 kvadrat, og montøren trækker det 10 meter langs gulv eller væg fra gruppetavlen og tilslutter det ladeboksen. Til sidst tester montøren, om ladestanderen fungerer, og om alt lever op til kravene.

Du kan kun få den ovennævnte standardinstallation, hvis din gruppetavle har plads til en ny sikring, hvis der ikke er over 10 meter fra tavle til ladeboks, og hvis der ikke er behov for gravearbejde.

Uanset om du bor i hus eller lejlighed, er det vigtigt, at bl.a. eludtaget til ladeboksen er placeret rigtigt. Det må nemlig ikke blive udsat for meget slagregn, og derfor skal det sidde omkring én meter over jorden. Derfor et det vigtigt at få hjælp fra en professionel og erfaren montør til installation af ladeboksen. Her kan du med fordel kontakte en af vores samarbejdspartnere, som kan hjælpe med installationen. 

Du kan få tre uforpligtende tilbud på installationen her.

Installation af ladeboks pris

Prisen på installation af ladeboks varierer. Standardinstallationen er typisk billigst, men hvis du ikke kan få den, kan du forvente, at det bliver dyrere. Hvis der fx kræves kabler på over 10 meter, er der et pristillæg. Men i alt ligger prisen på installation af ladeboks mellem 4.000 og 10.000 kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg selv sætte ladestander op?

Du må ikke selv installere din ladestander, fordi der er tale om en elinstallation, som kan være farlig. Derfor skal du kontakte en autoriseret elinstallatør.

Hvad koster installation af ladeboks?

En pris på installation af ladeboks afhænger bl.a. af ladebokstype, om der er tale om en standardinstallation, om der skal udføres gravearbejde, og om du har købt eller lejet din boks. Hvis du har købt boksen, koster det mellem 4.000 og 10.000 kr. at installere.

Tjeklader er annoncørbetalt

Vi hjælper dig til det rette valg af ladeløsning til din elbil. På vores side finder du nyttige guides, prissammenligninger og alt hvad du skal bruge, til at finde den rette ladeløsning.

Alt dette gør vi ganske gratis, og for at dette kan lade sig gøre, bliver vi i de fleste tilfælde (ikke alle) betalt provision fra de produkter og services som vi henviser til.

Vores sammenligning afspejler derfor ikke nødvendigvis det fulde marked, men er fyldestgørende i det omfang vi vurderer til at være tilstrækkeligt for at træffe en informeret beslutning. Rækkefølgen kan være påvirket af provisionssatsen fra de pågældende udbydere.

Vi vælger dog 100 % selv hvem vi samarbejder med og hvad vi henviser til. Vores indhold er altid baseret på grundig research, for at give dig det bedst mulige overblik.