Tjeklader.dk drives kommercielt og indeholder annoncer. Læs mere her.

Opladning af elbil hjemme

Hvis du er den lykkelige ejer af en ny elbil, så er du klar over, at der er brug for strøm til din nye bil. Heldigvis er det muligt at have en ladestander hjemme på din egen matrikel. Opladning af elbil hjemme er altså slet ikke nogen udfordring og behøver heller ikke at være særlig dyrt.

Sammenlign ladestandere hjemme til elbil

Hvis du ikke allerede har en elbillader hjemme, skal du være opmærksom på, at du har to muligheder. Du kan enten købe din egen stander, eller du kan leje en ladestander.

Der er selvfølgelig forskellige fordele ved hver af mulighederne – så læs med her, hvor vi gennemgår nogle af fordelene ved henholdsvis eje og leje af ladestander. Uanset hvad du vælger, er det forholdsvis ukompliceret for dig at få en ladestander hjemme hos dig.

opladning-af-elbil-hjemme

Skal du eje eller leje en elbillader hjemme?

Den helt store fordel ved at eje en ladestander er naturligvis, at du slipper for at betale et månedligt beløb. Når først din ladestander i hjemmet er monteret og klar, så kommer der ingen ekstra regninger fra det selskab, du har købt ladestanderen hos. Der vil selvfølgelig være nogle udgifter i forbindelse med service og vedligehold. Men det er faktisk muligt at tegne et særskilt serviceabonnement, hvis du ejer en ladestander hjemme hos dig selv. Alt efter hvor meget du bruger standeren, kan dette måske være en relevant overvejelse for dig.

Elbilopladning hjemme kan som sagt også fungere med en ladestander, som du lejer. Fordelen her er, at du har et godt overblik over dine udgifter, da du betaler et fast månedligt beløb. Derudover vil du i nogle tilfælde også få adgang til operatørens offentlige ladenetværk. Det betyder altså, at du kan bruge operatørens ladestationer, når du er på farten. Derudover vil service og vedligeholdelse oftest også være en del af det tegnede abonnement.

Du vil altså opleve forskellige fordele, alt efter om du ejer eller lejer din hjemmelader til elbil. Det er bare op til dig at finde ud af, hvilken løsning der passer dig bedst. Hvis du har købt en elbil, så får du altså her lidt lektier. Har du brug for en lejet ladestander eller en ladestander, der er din egen? Det er helt op til dig at vurdere ud fra din bopæl, dine vaner og dine behov.

Hvad kræver det at få en elbillader hjemme?

Hvis du vil have en ladestander hjemme, skal du være opmærksom på, at det kræver en speciel elinstallation. Du skal enten købe eller leje en boks, og denne boks skal selvfølgelig installeres.  Installationen bør du ikke give dig i kast med selv. Her har vi nemlig at gøre med teknik og elektronik, som bør overlades til professionelle – medmindre du selvfølgelig selv er autoriseret elektriker og kender til mekanikken bag disse forhold.

Ladestander hjemme: Kan man selv installere den?

Som skrevet ovenfor, er det korte svar på spørgsmålet ’nej.’ Dette job kræver en elektriker, som du har tiltro til. Heldigvis findes der mange firmaer og elektrikere, som kan give dig kvalificeret hjælp til at installere din ladestander. Du kan undersøge dine muligheder nærmere her.

En ladeboks til elbil kan være en god idé for rigtig mange mennesker og potentielt også for dig. Men du skal selvfølgelig have installationen i baghovedet, når du bestiller din stander. Især skal du have in mente, at installationsprisen ikke vil være den samme, når du ønsker at eje en ladestander hjemme, som hvis du i stedet ville leje en ladestander hjemme. Din elbilopladning hjemme kommer selvfølgelig med en pris, som helt afhænger af vilkårene omkring din lader og dens installation. Det er dog afgørende, at du får en elektriker til at hjælpe med at foretage installationen.

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

Der er ikke et enkelt eller almengyldigt svar på det spørgsmål. Tværtimod afhænger svaret af en række forhold, som du sådan set selv er med til at bestemme. Det afhænger for eksempel af, om du har tegnet et abonnement på strøm, hvor høje dine normale elpriser er og en række andre faktorer. Lad os gennemgå nogle af de mest gængse overvejelser her.

Hvis du lader din elbil op uden at have et abonnement til strømmen til din bil, så er prisen på din el til bilen den samme, som al den anden el du i øvrigt bruger i hjemmet. Det vil altså sige, at du betaler samme pris for mængden af el til din bil, som du ville betale, hvis samme el var gået til andet forbrug. I dette tilfælde er det altså dit elselskab og de politisk vedtagne elafgiftssatser, der afgør, hvor høj den endelig regning bliver for dig.

Der er dog også en mulighed for, at du kan få refusion for den strøm, du bruger til at lade bilen op. Dette kræver dog som minimum, at du har et serviceabonnement på din ladestander hjemme. Men du kan til gengæld spare mange penge ved sådan en refusion. Der er her tale om, at du får refunderet en pæn mængde af de penge, du har betalt i elafgift til din elbil. Elbiler er som bekendt grønne biler, og derfor er der også fra politisk side aftalt en gevinst for elbilejere som en anerkendelse af og et incitament til, at man bidrager til den grønne omstilling med elbiler.

Du skal desuden være opmærksom på, at nogle udbydere faktisk tilbyder ubegrænsede opladningsløsninger. Hvis det er noget, der fanger din interesse, bør du selvfølgelig undersøge dette tilbud nærmere. Det er også vigtigt at have med i dine overvejelser, at hvis du har andre installationer i din bolig, der giver dig ret til refusion af din elafgift, kan du ikke få refusion ad to omgange. Hvis du for eksempel har solceller på taget, har elvarme eller har en varmepumpe installeret i hjemmet, kan du ikke oveni få refusion for strømmen til din elbil. Refusionen sker altså kun, hvis du har en serviceaftale på din ladestander, og hvis du ikke har andre ting i dit hjem, der kan give dig ret til refusion.

Fordele ved at have en ladestander hjemme

De fleste elbilejere har måske prøvet at stå i kø til en ladestander og ønsker ikke at gentage oplevelsen. Jo flere elbiler, der sælges, jo længere køer kan man også risikere at møde i forsøget på at få opladt sin elbil. Med en ladestander hjemme kan du naturligvis undgå dette scenarie. Det kan være en stor fordel for dig som bilejer at have en ladeboks til elbilen hjemme, hvis du kører længere distancer og ofte bruger din elbil. På den måde er opladningsmuligheden let tilgængelig og ikke forbundet med lange køer og ventetid.

Desuden betyder en ellader i hjemmet, at du kan lade, præcis når du ønsker det. Du kan for eksempel sætte bilen til laderen, når du kommer hjem fra arbejde. Har du ikke et akut behov, kan du også vente med at sætte stikket i, indtil det bliver sen aften, så bilen lader over natten. Strømpriserne falder jo som bekendt ved nattetid, så du kan faktisk spare rigtig mange penge ved at lade om natten.

Det er derudover også næsten altid billigere at lade bilen op hjemme end ved en offentlig ladestander. Der er flere forskellige forhold, der har betydning for priserne på elbilopladning hjemme, men i sidste ende er der penge at spare, når du vælger en ladeløsning i hjemmet. Og særligt hvis du altså husker at lade bilen oplade natten over.

Ulemper ved elbilopladning hjemme

Men det er selvfølgelig ikke udelukkende rosenrødt at lade din elbil oplade hjemme. Ved alle beslutninger er der selvfølgelig også ulemper. Her får du et kort overblik over nogle af ulemperne ved at have en hjemmelader til elbil. I de fleste tilfælde vil det tage noget længere tid at lade din elbil op hjemmefra, end hvis du oplader ved en offentlig ladestation. Der er simpelthen ikke den samme effekt i opladningen, når du gør det fra dit eget personlige stik. Det gælder både, hvis du ejer og lejer en ladestander på din matrikel.

Helt konkret betyder det selvfølgelig, at opladningen af bilen kan tage længere tid at fuldende, hvis du gør det hjemme. Ulempen er dog ikke større, end at du kan gøre en indsats for at huske at sætte opladningen i gang om aftenen. På den måde sparer du penge, og din bil er opladt og klar dagen efter.

Hvis du ønsker at kunne lade din elbil op hjemmefra, så er der dog en omkostning, som er svær at slippe uden om – især hvis du ønsker at eje ladestanderen. Det handler selvfølgelig om etableringen og etableringsomkostningerne. Du skal være klar over, at det her ikke bare er en lille stikkontakt, som en elektriker kommer og installerer i løbet af et par minutter. Der er dog gode tips og råd til besparelser at hente, blandt andet hos FDM. Her kan du læse om, hvad du kan gøre for at spare penge, når du har en elbil, der skal lades op, ved at følge dette link – opladning af elbil.

Hvordan får jeg installeret en elbillader hjemme?

Det er med ladestandere til din elbil hjemme hos dig selv, som det er med alle andre investeringer. Du bør gøre det helt klart for dig selv, hvilken løsning der er den rette for netop dig. Ovenfor har vi gennemgået nogle af de mest afgørende fordele og ulemper ved de valgmuligheder, du står over for.

Herfra er det op til dig at overveje spørgsmål som: Ønsker du en elbillader hjemme? Ønsker du at eje den eller at leje den? Er en elbillader i hjemmet et mere fordelagtigt valg for dig end at anvende offentligt tilgængelige ladestandere? Og hvordan passer opladning af elbilen hjemme med dine vaner og dit øvrige forbrug?

Når du har besvaret disse spørgsmål, kan du enten kan købe din egen ladeboks, eller du kan gå på jagt efter en ladeoperatør, der udlejer ladestandere. Husk at være omhyggelig i din søgen. Og husk også at få fat i en autoriseret og dygtig elektriker, der kan installere apparatet for dig.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg få elafgiftsrefusion, når jeg lader min elbil hjemme?

Du kan godt få refusion. Hvis du lejer din ladestander, så betaler du som regel også for service gennem dit abonnement. Og netop et serviceabonnement skal du have, hvis du skal have mulighed for at opnå refusion. Så hvis du ejer din stander, skal du altså tegne et serviceabonnement.

Må jeg selv installere en elbillader hjemme?

Nej. Dette er en af de større strømrelaterede opgaver, som kræver en autoriseret elektriker. Det er heldigvis ikke specielt kompliceret at finde en elektriker, der kan foretage installationen billigt og effektivt.

Tjeklader er annoncørbetalt

Vi hjælper dig til det rette valg af ladeløsning til din elbil. På vores side finder du nyttige guides, prissammenligninger og alt hvad du skal bruge, til at finde den rette ladeløsning.

Alt dette gør vi ganske gratis, og for at dette kan lade sig gøre, bliver vi i de fleste tilfælde (ikke alle) betalt provision fra de produkter og services som vi henviser til.

Vores sammenligning afspejler derfor ikke nødvendigvis det fulde marked, men er fyldestgørende i det omfang vi vurderer til at være tilstrækkeligt for at træffe en informeret beslutning. Rækkefølgen kan være påvirket af provisionssatsen fra de pågældende udbydere.

Vi vælger dog 100 % selv hvem vi samarbejder med og hvad vi henviser til. Vores indhold er altid baseret på grundig research, for at give dig det bedst mulige overblik.