Nyheder

Hvad koster det at lade en elbil?

Skrevet af Nicoline Høgh Stoubæk

|

Udgivet d. 1. december 2022

|

Opdateret d. 20. marts 2023

Hvad koster det at lade en elbil?

Hvad koster det at lade en elbil op?

Hvor mange km. kører du om året?
question-mark
En gennemsnitlig dansk familie kører cirka 15.000-20.000 km. om året.
Har du varmepumpe eller solceller?

Priserne i vores beregninger er et øjebliksbillede. Derfor kan priserne variere en smule, og det er derfor altid de oplyste priser på udbyderens hjemmeside, der gælder.

Vi anbefaler

Ladeboks inkl. elaftale

question-mark
Prisen er pr. måned og baseret på det valgte antal km. Inkl. evt. abonnement og refusion.

Norlys

Ladeboks Inkl. elaftale

question-mark
Prisen er pr. måned og baseret på det valgte antal km. Inkl. evt. abonnement og refusion.

Power Fuel

Inkl. elaftale hos Nettopower

question-mark
Prisen er pr. måned og baseret på det valgte antal km. Inkl. evt. abonnement og refusion.

Indholdsfortegnelse [Vis]

  For mange, der overvejer at anskaffe sig en bil på elektricitet, kredser tankerne om spørgsmål som: ’Hvad koster det i strøm at lade en elbil op?’ og ’hvad koster det at oplade en elbil?’ De fleste har en idé om, hvad det koster at køre i en almindelig benzinbil, men opladning af en elbil er ofte et nyt og uåbnet kapitel og stiller altså spørgsmålet, hvad koster opladning af elbil egentlig?

  Det er billigere at køre på el end benzin

  Kort fortalt er den opløftende nyhed, at det i gennemsnit er billigere at køre på el i forhold til benzin. Men hvad koster en elbil i drift – er det så dyrere end en benzinbil? Faktisk er det billigt og let at vedligeholde en elbil, fordi elmotoren ofte er solidt bygget og kan holde til slitage.

  Med denne guide får du et nemt overblik over, hvad det i gennemsnit koster at oplade en elbil hjemme, og hvad det koster at oplade en elbil væk fra hjemmet. Der er samtidig flere forskellige typer priser for opladning af elbilen, afhængigt af om du vælger en abonnementsløsning til din elbil.

   

  Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

  Med en elbil har du den fantastiske mulighed at oplade din elbil derhjemme. Så slipper du for at starte køreturen på tomme batterier eller lede efter en offentligt tilgængelig ladestander.

  Lader du din bil op med et såkaldt ”mormorkabel”, koster det den elpris, som du betaler ved dit elselskab. Så hvis du ikke allerede er klar over, hvad du betaler pr. kWh, er det et godt sted at starte. Har du for eksempel en elbil med et batteri på 50 kW og betaler to kroner pr. kWh, vil det koste 100 kroner at lade elbilen helt op derhjemme.

  Hvad det koster at lade en elbil op hjemme, afhænger altså af, hvilken elbil du har, samt hvad du betaler for el ved dit elselskab. Prisen på opladning af elbilen er også afhængig af, om du oplader med eller uden et abonnement på din ladeboks. Det kan du læse mere om senere i denne guide.

  Hvad koster det at tanke en elbil ude?

  Hvad koster det at køre elbil? Og hvad koster en elbil i strøm? Det afhænger som sagt helt af, hvordan og hvor du vælger at oplade elbilen. Med en elbil har du også mulighed for at lade den op ved de mange offentlige ladestandere, der efterhånden findes rundt omkring i landet.

  De offentlige ladestandere er ejet af forskellige slags opladningsudbydere, og for det meste kan de benyttes, selvom du ikke har tegnet et abonnement ved udbyderen. Det kan dog ske, at du skal have registreret dig selv og din bil ved udbyderen, før du kan bruge den offentlige ladestander.

  Hvad koster det at oplade en elbil ved en offentlig ladestander så? Som udgangspunkt kan du regne med en pris for opladning af elbil på mellem tre og seks kr. pr. kWh, og hvis din bil har et batteri på 50 kWh, vil en fuld opladning altså koste omkring 275 kroner.

  Hvad koster det at lade en elbil med abonnement?

  Du kan også vælge at oplade din elbil gennem et abonnement hos en ladeudbyder. Der findes abonnementer til opladning hjemme, ude eller til at lade både ude og hjemme.

  Det er muligt at tegne abonnementer hos udbydere som Clever og E.ON. Du behøver ikke nødvendigvis investere i din egen ladeboks, det er også muligt bare at oplade på farten.

  Hvad koster det at lade en elbil op med abonnement – jo, det afhænger af, hvilken løsning du vælger. Du kan for eksempel vælge en fast månedlig pris for fri opladning, eller du kan betale en månedlig abonnementspris plus dit reelle forbrug af kWh.

  Prisen for et Clever Unlimited abonnement koster i april 2023, 799 kr. om måneden. Abonnementet giver dig mulighed, for at oplade lige så tosset du vil, så du ikke skal bekymre dig om, hvad en enkelt opladning af bilen den koster.

  Vælger du at leje en ladeboks med abonnement til installering derhjemme, kan du desuden få refunderet elafgiften, hvilket er et beløb på 1,12 kr. pr. brugt kWh.

  Hvad koster “en liter strøm”?

  Det kan virke besynderligt at nævne en literpris, når vi taler om opladning af elbiler. Ikke desto mindre er det sandt, at mange finder det udfordrende at danne sig et klart billede af, hvad det reelt koster at køre en elbil i forhold til en benzinbil.

  De fleste bilejere kender til prisen på benzin, der har ligget på omkring 12 kr. pr. liter i en længere periode, og som typisk giver en kørselsafstand på ca. 15 km pr. liter.

  Men når det kommer til elbiler, kan beregningerne være mere komplekse. Vi vil her hjælpe dig med at forstå de økonomiske aspekter ved at køre en elbil, når man ikke har et abonnement på strøm og betaler efter forbrug.

  Som elbilist vil du grundlæggende have to steder at oplade din bil – hjemme og på farten. Når du oplader hjemme, vil der typisk være to scenarier. Det første er, hvis du får refunderet elafgiften, og det andet er, hvis du ikke gør. Når du oplader på farten, vil du opleve forskellige priser for lynopladning, og prisspændet mellem disse kan ses i scenarie 3 og 4.

   

  Hvad koster det at tanke en elbil?

  Pris for opladningHjemme med refusion af elafgiftHjemme uden refusion af elafgiftLynladere hos en af de store udbydereOpladning det dyreste sted du kan finde
  Pris pr./liter strøm3 kr.6 kr.15 kr.30 kr.

  Kilde: Beregninger foretaget af FDM

  Når du lader hjemme og får refunderet strømafgiften, kan du ofte købe strøm til din elbil til en gennemsnitspris på 1 kr. pr. kWh. Det betyder, at en liter strøm koster 3 kr., da du skal bruge tre kWh á en krone for at køre 15 km. Hvis du lader hjemme, men ikke får refunderet strømafgiften, vil prisen på en liter strøm være 6 kr., da du betaler samme pris som til dine øvrige elektriske apparater i husstanden.

  Hvis du oplader din elbil ude i byen, vil du opleve større variation i priserne. Scenarie 3 er det billigste alternativ uden abonnementsbinding, hvor prisen for strøm er 5 kr. pr. kWh. Det svarer til, at en liter strøm koster 15 kr. I det dyreste scenarie, nummer 4, har vi set priser på 9 kr. pr. kWh. Dette betyder, at en liter strøm koster 30 kr., hvilket er mere end dobbelt så dyrt som benzin i dag.

  Derfor er det en god idé at minimere opladningen ude, hvis du vil køre din elbil billigst muligt. Selvfølgelig medmindre du har, et abonnement som tillader ubegrænset opladning.

  Elbilpris pr. km

  Hvad koster en elbil pr. km? Og hvad koster en opladning af elbil? Selvom der er mange faktorer, som skal tages i betragtning for at kunne udregne en præcis pris på opladning af elbil, findes der flere gennemsnitlige beregninger, du kan skele til.

  Hvad koster det at køre 1 km i elbil? FDM lavede i 2021 en undersøgelse af pris pr. km i elbil.  Denne undersøgelse kom frem til, at det i gennemsnit koster 2,89 kroner, hver gang din elbil har kørt en enkelt kilometer.

  Til sammenligning viste undersøgelsen, at det i gennemsnit koster 3,47 kroner pr. km at køre i benzinbil. Prisen, opladning af elbil koster, er altså værd at tage med.

  FAQ – ofte stillede spørgsmål

  Hvad koster det at køre 100 km i en elbil?

  Det koster i gennemsnit 289 kroner at køre 100 km i en elbil. Opladning af elbilpris er lavet på baggrund af en FDM-undersøgelse fra 2021.


  Er det billigere at køre på el end benzin?

  Ja, gennemsnitligt er det billigere at køre i elbil frem for i benzinbil.