Nyheder

Regler for parkering med elbiler og pluginhybrid

Skrevet af Nicoline Høgh Stoubæk

|

Udgivet d. 3. januar 2023

|

Opdateret d. 28. februar 2024

elbil-parkering-regler

Indholdsfortegnelse [Vis]

  Er du til daglig kørende i en elbil, er det vigtigt, at du kender til reglerne for parkering af den. Det kan nemlig skifte fra kommune til kommune, og har du ikke styr på dine elbilparkeringsregler, kan det desværre ende ud i en træls bøde.

  Elbil og parkeringsregler – må du holde gratis?

  Førhen har det været meget normalt, at du som elbilejer må holde gratis på flere parkeringspladser. Det er der dog ændret på, da det skabte meget forvirring for flere bilister om, hvor og hvornår man egentlig måtte parkere gratis. Derfor er parkeringsregler for elbiler bestemt til at være det samme som alle andre biler.

  Det samme er også gældende, hvis du kører i en pluginhybrid som skal oplades. Det er derfor meget vigtigt at tjekke parkeringsreglerne for elbiler i det område, du parkerer i. Ellers ender du med en gul seddel i forruden.

  Se hvordan du kan få gratis opladning af elbil her

  Parkeringsregler for elbiler, som du altid skal overholde

  Selvom parkeringsreglerne for en elbil kan ændre sig, afhængigt af hvor du er i landet, er der alligevel nogle overordnede regler, du bør følge. På den måde er du i hvert fald mere sikker på at holde dig inden for lovens grænser:

  • Er der betalingsparkering, gælder det også for elbiler.
  • Parkeringsreglerne for benzin- og dieselbiler er også gældende for el- og hybridbiler.
  • Det er kun tilladt at parkere på parkeringspladser for elbiler, hvis du rent faktisk er kørende i en elbil eller pluginhybrid.
  • Selvom der er en opladestander ved parkeringspladsen, betyder det ikke nødvendigvis, at det er en p-plads for elbiler.
  • Vær opmærksom på, at nogle ladepladser kræver, at din elbil er tilsluttet ladestanderen ved parkering.
  • Du skal have særlig tilladelse, hvis du vil parkere på en el-delebilsplads.
  Find en ladestation nær dig her

  Parkeringsregler for el-handicapbiler

  Som udgangspunkt skal el-handicapbiler parkere og oplade på samme præmisser, som en ganske almindelig elbil. Der kan dog være særregler fra kommune til kommune, da kommunerne har mulighed for at tilpasse parkeringsreglerne til det lokale behov. Det er derfor en god idé at undersøge de lokale parkeringsregler for el-handicapbiler på forhånd, hvis du skal parkere i andre byer.

  Tjek altid reglerne for det område du parkere i

  Den kommunale parkeringsbekendtgørelse og pladsens skiltning kan naturligvis ændre på de ovenstående regler. Det gælder alt fra tidsbegrænsning til reservation af parkeringspladser for elbiler. Følger du dog ovenstående elbilparkeringsregler, vil du i mange situationer kunne styre uden om bøder og irriterede bilister.

  Forstå hvad parkeringsskiltene betyder for elbiler

  Der er kommet flere varianter af skiltning ved ladepladserne i takt med at antallet af ladepladser stiger. Det kan være svært at forstå forskellen, og hvad parkeringsskiltene egenlig betyder.

  Her er de 3 mest almindelige skiltetyper for elbils-parkering: 

  • Reserverede pladser
  • Reserverede pladser med tidsbegrænsning
  • Reserverede pladser med krav om opladning

  Læs hvad hvert enkelt parkeringsskilt betyder nedenfor.

  Reserverede parkeringspladser til elbiler

  Pladser med et ledningssymbol på eller under den blå P-tavle, er kun for elbiler og plugin-hybrider. Benzin- og dieselbiler må ikke parkere eller standse på parkeringspladsen. Betalingsregler for parkering skal følges i områder med betalingsparkering.

  Reserverede p-pladser med tidsbegrænsning

  P-pladser med blå P-tavle, ledningssymbol og en tidsbegrænsning (fx 3 timer), er kun for elbiler og plugin-hybrider, men må kun parkeres i 3 timer med brug af p-skive.

  Tidsbegrænsningen gælder typisk i dagtimerne i hverdage, men kan variere lokalt. P-betalingsregler gælder ikke under tidsbegrænsning, men skal følges udenfor tidsbegrænsningen.

  Elbils-parkering med krav om opladning

  En blå P-tavle med teksten “Kun opladning af elkøretøjer” betyder, at ladepladsen kræver, at bilen skal lade, når den parkerer. Kravet om opladning opfyldes ved at tilslutte bilen til ladestanderen med et ladekabel.

  Betalingsregler for parkering skal følges i områder med betalingsparkering. Skiltningen kan også have tidsbegrænsninger, så både opladningskravet og tidsbegrænsningerne skal overholdes.

  Find en offentlig ladestation her

  FAQ – ofte stillede spørgsmål

  Er det gratis at parkere med elbil?

  Som udgangspunkt er det ikke gratis at parkere din elbil på offentlige parkeringspladser. Der kan dog være undtagelsesregler, så tjek altid skiltene på parkeringspladsen.


  Hvordan er en elbils parkeringsregler?

  Parkeringsregler for elbiler er de samme som for alle andre biltyper. Det kan dog variere fra kommune til kommune, og det er dit ansvar at have styr på reglerne. Få derfor altid undersøgt reglerne i god tid, hvis du skal til en anden by.


  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline er med til at sikre, at du altid får den rette vejledning, når du er på udkig efter en ladeboks. Hun har en bred viden indenfor alt, hvad der berører el-biler, og hun står altid klar til at hjælpe dig, hvis du er faret vild i ladebokse.

  Se profil

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  Få adgang til personlig sammenligning, tips og tricks samt eksklusive tilbud – alt sammen leveret direkte til din indbakke.

  tick Eksklusive tilbud
  tick Personlig sammenligning
  tick Modtag nyheder om nye produkter