Nyheder

Regler for parkering med elbiler og pluginhybrid

Skrevet af Nicoline Høgh Stoubæk

|

Udgivet d. 17. maj 2024

|

Opdateret d. 18. juni 2024

elbil-parkering-regler

Indholdsfortegnelse [Vis]

  Er du til daglig kørende i en elbil, er det vigtigt, at du kender til reglerne for parkering af den. Det kan nemlig skifte fra kommune til kommune, og har du ikke styr på dine elbilparkeringsregler, kan det desværre ende ud i en træls bøde.

  Elbil parkering – ens regler for alle

  Førhen har det været meget normalt, at du som elbilejer må holde gratis på flere parkeringspladser. Det er der dog ændret på, da det skabte meget forvirring for flere bilister om, hvor og hvornår man egentlig måtte parkere gratis. Derfor er parkeringsregler for elbiler bestemt til at være det samme som alle andre biler.

  Det samme er også gældende, hvis du kører i en pluginhybrid som skal oplades. Det er derfor meget vigtigt at tjekke parkeringsreglerne for elbiler i det område, du parkerer i. Ellers ender du med en gul seddel i forruden.

  Se hvordan du kan få gratis opladning af elbil her

  Forskellige parkeringsregler for elbiler i kommunerne

  Vidste du, at det er helt op til kommunerne at bestemme parkeringsreglerne for elbiler? På trods af, parkeringsreglerne er landsdækkende, så er det faktisk op til de enkelte kommuner at afgøre, hvordan reglerne for parkering af elbiler skal foregå i deres kommune.

  Hvis du skal besøge en ny kommune, anbefaler vi derfor, at du sørger for at undersøge kommunens gældende parkeringsregler, så du er på den sikre side.

  Parkeringsregler for elbiler, som du altid skal overholde

  Selvom parkeringsreglerne for en elbil kan ændre sig afhængig af, hvor du er i landet, er der alligevel nogle overordnede regler, du bør følge. På den måde er du i hvert fald mere sikker på at holde dig inden for lovens grænser:

  • Er der betalingsparkering, gælder det også for elbiler
  • Parkeringsreglerne for benzin- og dieselbiler er også gældende for el- og hybridbiler
  • Det er kun tilladt at parkere på parkeringspladser for elbiler, hvis du rent faktisk er kørende i en elbil eller pluginhybrid
  • Selvom der er en opladestander ved parkeringspladsen, betyder det ikke nødvendigvis, at det er en p-plads for elbiler
  • Vær opmærksom på, at nogle ladepladser kræver, at din elbil er tilsluttet ladestanderen ved parkering
  • Du skal have særlig tilladelse, hvis du vil parkere på en el-delebilsplads
  Find ladestandere i Danmark

  Parkeringsregler for el-handicapbiler

  Som udgangspunkt skal el-handicapbiler parkere og oplade på samme præmisser, som en ganske almindelig elbil. Der kan dog være særregler fra kommune til kommune, da kommunerne har mulighed for at tilpasse parkeringsreglerne til det lokale behov. Det er derfor en god idé at undersøge de lokale parkeringsregler for el-handicapbiler på forhånd, hvis du skal parkere i andre byer.

  Må man holde på elbilpladser uden at lade?

  Må man egentlig holde på en ladeplads uden at lade? Som udgangspunkt er der ikke krav om, at man skal oplade elbilen, når man parkerer ved en el-lader medmindre andet er angivet på parkeringsskiltet. Du kan derfor sagtens parkere ved en ladestander uden at lade bilen – men det er naturligvis god ladeskik at undgå dette.

   

  Tjek altid parkeringsreglerne for elbiler på forhånd

  Det er vigtigt at være opmærksom på, at reglerne for parkering ved ladestandere kan variere mellem de forskellige kommuner. Vi anbefaler derfor, at du sørger for at undersøge reglerne for parkering af elbil i den pågældende kommune på forhånd. Dermed sikrer du en hurtig og nem – og ikke mindst lovlig parkering af elbilen.

  Sådan aflæser du parkeringsskilte til elbiler

  Der er kommet flere varianter af skiltning ved ladepladserne i takt med at antallet af ladepladser stiger. Det kan dog være svært at forstå forskellen, og hvad parkeringsskiltene egenlig betyder.

  Her er de 3 mest almindelige skiltetyper for elbils-parkering: 

  • Reserverede pladser
  • Reserverede pladser med tidsbegrænsning
  • Reserverede pladser med krav om opladning

  Læs hvad hvert enkelt parkeringsskilt betyder nedenfor.

  Reserverede parkeringspladser til elbiler

  Pladser med et ledningssymbol på eller under den blå P-tavle, er kun for elbiler og plugin-hybrider. Benzin- og dieselbiler må ikke parkere eller standse på parkeringspladsen. Betalingsregler for parkering skal følges i områder med betalingsparkering.

  Reserverede p-pladser med tidsbegrænsning

  P-pladser med blå P-tavle, ledningssymbol og en tidsbegrænsning (fx 3 timer), er kun for elbiler og plugin-hybrider, men må kun parkeres i 3 timer med brug af p-skive.

  Tidsbegrænsningen gælder typisk i dagtimerne i hverdage, men kan variere lokalt. P-betalingsregler gælder ikke under tidsbegrænsning, men skal følges udenfor tidsbegrænsningen.

  Elbils-parkering med krav om opladning

  En blå P-tavle med teksten “Kun opladning af elkøretøjer” betyder, at ladepladsen kræver, at bilen skal lade, når den parkerer. Kravet om opladning opfyldes ved at tilslutte bilen til ladestanderen med et ladekabel.

  Betalingsregler for parkering skal følges i områder med betalingsparkering. Skiltningen kan også have tidsbegrænsninger, så både opladningskravet og tidsbegrænsningerne skal overholdes.

  Find en offentlig ladestander her

  FAQ – ofte stillede spørgsmål

  Må man parkere på en elbil plads?

  Er det ulovligt at holde på en elbil plads, når man ikke har elbil? Det afhænger af parkeringsskiltet. Hvis parkeringspladsen er markeret med et ledningssymbol, betyder det, at pladsen udelukkende er forbeholdt elbiler og hybridbiler. Benzin- og dieselbiler må derfor ikke parkere på disse pladser.


  Må hybridbiler holde på el pladser?

  Ja, en hybridbil må gerne holde på en ladeplads. Parkeringsreglerne for elbiler og hybridbiler er nemlig de samme.


  Skal man betale parkering, når man lader?

  Hvis ladepladsen befinder sig i en betalingszone, skal du betale for parkering, mens du lader. Husk at parkeringsreglerne kan variere, og vi anbefaler derfor, at du er opmærksom på de gældende parkeringsregler på pladsen.


  Skal man lade på en ladeplads?

  Som udgangspunkt er der ikke krav om, at du skal oplade bilen for at holde på en ladeplads. Hvis der er krav om opladning, vil dette fremgå på parkeringsskiltet.


  Hvor længe må man holde ved en ladestander?

  Det afhænger af parkeringsskiltet ved parkeringspladsen. Hvis der er tidsbegrænset parkering, så vil dette fremgå tydeligt.


  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline er med til at sikre, at du altid får den rette vejledning, når du er på udkig efter en ladeboks. Hun har en bred viden indenfor alt, hvad der berører el-biler, og hun står altid klar til at hjælpe dig, hvis du er faret vild i ladebokse.

  Se profil

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  Få adgang til personlig sammenligning, tips og tricks samt eksklusive tilbud – alt sammen leveret direkte til din indbakke.

  tick Eksklusive tilbud
  tick Personlig sammenligning
  tick Modtag nyheder om nye produkter