Nyheder

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Skrevet af Nicoline Høgh Stoubæk

|

Udgivet d. 8. november 2022

|

Opdateret d. 13. oktober 2023

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil

Indholdsfortegnelse [Vis]

  Ligesom almindelige benzinbiler skal elektriske køretøjer også have noget for at kunne få dig fra A til B. Men det tager bare længere tid at sikre, at elektriske køretøjer kan køre. Der er ikke ét svar på, hvor lang tid det tager at oplade en elbil. Det er nemlig batteri, ladeudstyr og lademetoder, som påvirker ladningstiden.

  En ladetid for en elbil er vigtig, for den afgør nemlig, om dit køretøj kan dække dit kørselsbehov på daglig basis. Heldigvis lader mange elbiler typisk hurtigt op, hvis du bruger de offentlige ladere. Her skal du nemlig kun vente omkring 30 minutter, før din bil er 80 % opladet. Læs videre for at blive klogere på, hvor lang tid det tager at oplade en elbil, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil forkorte tiden på opladning af elbil. Hvis du vil se hvilken elbil, der lader hurtigst op, så har vi skrevet om det her.

  Ladetiden for elbiler varierer: Der er forskellige lademetoder

  Hvor lang tid det tager at oplade en elbil, afhænger af forskellige ting. Du kan nemlig oplade din bil på forskellige måder. Fx med mormorlader, hjemmeoplader, lynlader eller hurtiglader. De sidstnævnte kan forkorte en tid på opladning af elbil.

  Bruger du en mormorlader, kan bilen blive helt opladet i løbet af en nat. Bilen vil opnå omkring 0,2 km pr. minut. Med en hjemmeoplader opnår en bil 0,4 km pr. minut. Det vil sige, at du kan oplade din bil helt på under 10 timer. Med en lynlader kan din bil opnå 8,2 km pr. minut. Og 5,3 km pr. minut kan bilen opnå med en hurtiglader. Med de to sidstnævnte metoder vil det tage dig omkring 40 minutter at oplade din bil til 100 %.

  En elbil har hurtig opladning

  Selvom der er mange måder at oplade på, har elbiler dét tilfælles, at de hurtigt kan blive opladet. Men hvor lang tid tager det at oplade en elbil? Efter 10 minutters lynopladning kan mange biler i dag køre 100 km. Nogle nyere biler kan endda opnå 200 km på den tid. Det går hurtigt, når du skal oplade din bil til 80 %. De sidste 20 % tager længere tid at oplade. En elbils ladetid går nemlig op efter 80 % batterikapacitet.

  Hvor hurtigt man kan lade en elbil, er vigtigt at vide, især med offentlige ladere, så man kan spare tid og hurtigt sikre sig, at ens kørselsbehov er godt dækket. Planlægger du at anskaffe dig en elbil, og vil du gerne vide, hvor lang tid det tager at oplade en elbil, kan du fx kigge på producentens hjemmeside.

  Tesla har kortest ladningstid

  Det er altså ting som batteri, ladeudstyr og ladeboks, der afgør, hvor lang tid det tager at oplade en elbil. Jo større batteri, desto kraftigere ladeboks, og jo bedre indbygget ladeudstyr, desto kortere tid på opladning af elbil. Biler som Tesla er fx kendt for deres gode batteri, som kan oplagre mange kWh. Og Tesla kan da også opnå 140 km efter fem minutters opladning med lynlader. Og 437 km efter 30 minutter. Nogle bilmærker som Kia og Hyundai kan til sammenligning opnå omkring 41 km efter fem minutter og omkring 231 km efter 30 minutter.

  Har du en Tesla, kan du altså forvente en kort ladetid – især hvis du bruger nogle af de offentlige lynladere, som er placeret på rastepladserne langs motorvejene rundt omkring i Danmark.

  Ladetiden for elbiler vil kun blive kortere og kortere

  Ladenetværket bliver løbende udbygget og forbedret. I Danmark var der i 2021 200 kraftige ladere, som sikrede elbilerne kort ladetid. Forventningen er, at der i 2025 kommer til at være over 1.000 lynhurtige, kraftige ladere langs motorvejsnettet i Danmark. Derfor skal du som ejer af et elektrisk køretøj ikke bekymre dig om, at du ikke har tid til at oplade køretøjet på farten. Du har altså rig mulighed for at gøre det hurtigt.

  Opladning af elbil tid

  MærkeBilmodelOpladningstid - hjemme
  Tesla model 3Standard range plus 55 kWh5 - 8 timer
  Tesla model 3Long range dual motor 75 kWh7,5 time - 11,5 time
  Tesla model 3 Long range Performance dual motor8 - 12,5 time
  Volkswagen ID 31 st, 62 kWh6 - 9,5 time
  Volkswagen ID 3Pro performance, 62 kWh6 - 9,5 time
  Volkswagen ID 3Pro S, 82 kWh8 - 12,5 time
  Kia E-Niro39 kWh6,5 time
  Kia E-Niro64 kWh10,5 time
  Nissan LEAF40 kWh6-7 timer
  Nissan LEAFE+ 62 kWh10 timer
  Renalut ZOEZE50 R110 52 kWh3 - 9 timer
  Renalt ZOEZE50 R135 52 kWh3 - 9 timer
  SkodaENYAQ 80 iV, 82 kWh8 - 12 timer
  Hyundai KONA 39 kWh4- 6 timer
  Hyundai KONA 64 kWh6 - 7 timer

  I overstående tabel får du overblik over ladetiden på forskellige bilmodeller. Opladningstiden tager udgangspunkt i, at bilen har 0 -10% strøm på, og bliver fuldt opladt til cirka. 100%. Bemærk, at der er flere ting som kan påvirke den endelige ladetid på bilen. Herunder valget af ladekabel, men også effekten på ladeboksen. Oplader du på en ladeboks 11 kW, vil din ladetid være kortere, end hvis du oplader på en boks med 3,7 kW.

  FAQ – Ofte stillede spørgsmål

  Hvor hurtigt lader en elbil?

  Det kommer an på biltypen, dens batteri, udstyr og lademetode. Så det kan tage 1-10 timer at oplade en bil. Men der er mange biler, som efter kun 10 minutters opladning kan køre 100 km.


  Hvor lang tid tager det at oplade en Tesla?

  Teslaen er én af de biler, som oplader hurtigst. Men opladningstiden afhænger bl.a. af lademetode. Det tager fx 30 minutter for en Tesla at opnå 437 km. Det vil sige, at en Tesla typisk er 80 % opladet efter 30 minutters lynladning.


  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline Høgh Stoubæk

  Nicoline er med til at sikre, at du altid får den rette vejledning, når du er på udkig efter en ladeboks. Hun har en bred viden indenfor alt, hvad der berører el-biler, og hun står altid klar til at hjælpe dig, hvis du er faret vild i ladebokse.

  Se profil

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  Få adgang til personlig sammenligning, tips og tricks samt eksklusive tilbud – alt sammen leveret direkte til din indbakke.

  tick Eksklusive tilbud
  tick Personlig sammenligning
  tick Modtag nyheder om nye produkter