Indholdsfortegnelse [Vis]
Når du overvejer at skifte til en elbil, er et af de vigtigste spørgsmål: Hvad koster det at lade en elbil op? Svaret afhænger af flere faktorer som prisen pr. kWh, ladetid, og hvorvidt du oplader din bil hjemme eller på en offentlig ladestation.
I dette indlæg tager vi et dybere kig på, hvad det koster at lade en elbil – både derhjemme og på offentlige standere.
Beregner – Hvad koster det at lade en elbil?
Indtast dit årlige kørselsbehov og angiv om du har solceller eller varmepumpe i vores beregner herunder, og få et estimat på hvad det koster at lade din elbil.
Hvad koster det at oplade en elbil?
Hvad koster det at lade en elbil op? Prisen for en opladning af elbil afhænger i høj grad af, hvordan du oplader elbilen. Der er nemlig stor forskel på, hvorvidt du oplader elbilen derhjemme eller på en offentlig ladestander. Her på siden kan du læse mere om, hvad det ca. koster at oplade bilen derhjemme og på offentlige standere. Så kan du få en fornemmelse af, hvilken opladningstype, der er bedst for dig.
Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?
Når du har en elbil, har du også den fantastiske mulighed at du kan oplade elbilen hjemme hos dig selv. Så slipper du for at starte køreturen på tomme batterier eller lede efter en offentligt tilgængelig ladestander i nærheden.
Men hvad koster det at lade en elbil op hjemme? Hvis du lader elbilen op med et såkaldt ”mormorkabel”, afhænger prisen på el til elbilen af den pris pr. kWh, som du betaler ved dit elselskab.
Eksempel på, hvad det kan koste at lade en elbil op hjemme:
For at beregne en konkret pris, tager vi udgangspunkt i følgende:
- Batterikapacitet: 60 kWh
- Elpris: 2,50 kr. pr. kWh
- Refusion: 0,95 kr. pr. kWh
- Opladning fra 0% til 100%
Regnestykket bliver dermed: 60 kWh * (2,50 kr. pr. kWh – 0,95 kr. pr. kWh) = 93 kr. Det betyder, at det vil koste 93 kr. at lade elbilen op hjemme i dette tilfælde.
Det er billigere at køre på el end benzin
Kort fortalt er den opløftende nyhed, at det i gennemsnit er billigere at køre på el i forhold til benzin. Men hvad koster en elbil i drift – er det så dyrere end en benzinbil? Faktisk er det billigt og let at vedligeholde en elbil, fordi elmotoren ofte er solidt bygget og kan holde til slitage.
Med denne guide får du et nemt overblik over, hvad det i gennemsnit koster at oplade en elbil hjemme, og hvad det koster at oplade en elbil væk fra hjemmet. Der er samtidig flere forskellige typer ladepriser for opladning af elbilen, afhængigt af om du vælger en abonnementsløsning til din elbil.
Hvad koster det at lade en elbil på en tankstation?
Når du lader din elbil op på en tankstation, især hvis det er en hurtiglader, kan prisen variere betydeligt. Prisen pr. kWh vil afhænge af den pågældende ladestation og udbyderen. Typisk ligger prisen mellem 4,00 og 5,50 kr. pr. kWh. Men hvad koster det at lade en elbil på en tankstation?
Eksempel på, hvad det kan koste at lade en elbil på en tankstation:
For at beregne en konkret pris, tager vi udgangspunkt i følgende:
- Batterikapacitet: 60 kWh
- Elpris: 4,50 kr. pr. kWh
- Opladning fra 0% til 100%
Regnestykket bliver dermed: 60 kWh * 4,50 kr. pr. kWh = 270 kr. Det betyder, at det vil koste 270 kr. at lade elbilen på en tankstation i dette tilfælde.
Eksempel på priser for opladning af elbil ude
Herunder kan du se, hvad det koster at lade en elbil ude hos udvalgte udbydere. Ladepriserne varierer afhængigt af tid og sted, men også på baggrund af hvilken type oplader man bruger. Normalladere er typsik billigere at benytte end hurtig- og lynladere, som stiller højere krav til den effekt der lades med.
Hvad koster det at lade en elbil med abonnement?
Du kan også vælge at oplade din elbil gennem et abonnement hos en ladeudbyder. Der findes abonnementer til opladning hjemme, ude eller til at lade både ude og hjemme.
Det er muligt at tegne abonnementer hos udbydere som Clever og E.ON. Du behøver ikke nødvendigvis investere i din egen ladeboks, det er også muligt bare at oplade på farten.
Hvad koster det at lade en elbil op med abonnement – jo, det afhænger af, hvilken løsning du vælger. Du kan for eksempel vælge en fast månedlig pris for fri opladning, eller du kan betale en månedlig abonnementspris plus dit reelle forbrug af kWh.
Prisen for et Clever Unlimited abonnement koster i april 2023, 799 kr. om måneden. Abonnementet giver dig mulighed, for at oplade lige så tosset du vil, så du ikke skal bekymre dig om, hvad en enkelt opladning af bilen den koster.
Vælger du at leje en ladestander med abonnement til installering derhjemme, kan du desuden få refunderet elafgiften, hvilket er et beløb på 1,12 kr. pr. brugt kWh.
Hvad koster “en liter strøm”?
Det kan virke besynderligt at nævne en literpris, når vi taler om opladning af elbiler. Ikke desto mindre er det sandt, at mange finder det udfordrende at danne sig et klart billede af, hvad det reelt koster at køre en elbil i forhold til en benzinbil.
De fleste bilejere kender til prisen på benzin, der har ligget på omkring 12 kr. pr. liter i en længere periode, og som typisk giver en kørselsafstand på ca. 15 km pr. liter.
Men når det kommer til elbiler, kan beregningerne være mere komplekse. Vi vil her hjælpe dig med at forstå de økonomiske aspekter ved at køre en elbil, når man ikke har et abonnement på strøm og betaler efter forbrug.
Som elbilist vil du grundlæggende have to steder at oplade din bil – hjemme og på farten. Når du oplader hjemme, vil der typisk være to scenarier. Det første er, hvis du får refunderet elafgiften, og det andet er, hvis du ikke gør. Når du oplader på farten, vil du opleve forskellige priser for lynopladning, og prisspændet mellem disse kan ses i scenarie 3 og 4.
Hvad koster det at tanke en elbil?
Pris for opladning | Hjemme med refusion af elafgift | Hjemme uden refusion af elafgift | Lynladere hos en af de store udbydere | Opladning det dyreste sted du kan finde |
---|---|---|---|---|
Pris pr./liter strøm | 3 kr. | 6 kr. | 15 kr. | 30 kr. |
Kilde: Beregninger foretaget af FDM
Når du lader hjemme og får refunderet strømafgiften, kan du ofte købe strøm til din elbil til en gennemsnitspris på 1 kr. pr. kWh. Det betyder, at en liter strøm koster 3 kr., da du skal bruge tre kWh á en krone for at køre 15 km. Hvis du lader hjemme, men ikke får refunderet strømafgiften, vil prisen på en liter strøm være 6 kr., da du betaler samme pris som til dine øvrige elektriske apparater i husstanden.
Hvis du oplader din elbil ude i byen, vil du opleve større variation i priserne. Scenarie 3 er det billigste alternativ uden abonnementsbinding, hvor prisen for strøm er 5 kr. pr. kWh. Det svarer til, at en liter strøm koster 15 kr. I det dyreste scenarie, nummer 4, har vi set priser på 9 kr. pr. kWh. Dette betyder, at en liter strøm koster 30 kr., hvilket er mere end dobbelt så dyrt som benzin i dag.
Derfor er det en god idé at minimere opladningen ude, hvis du vil køre din elbil billigst muligt. Selvfølgelig medmindre du har, et abonnement som tillader ubegrænset opladning.
Elbilpris pr. km
Hvad koster en elbil pr. km? Og hvad koster en opladning af elbil? Selvom der er mange faktorer, som skal tages i betragtning for at kunne udregne en præcis pris på opladning af elbil, findes der flere gennemsnitlige beregninger, du kan skele til.
Hvad koster det at køre 1 km i elbil? FDM lavede i 2021 en undersøgelse af pris pr. km i elbil. Denne undersøgelse kom frem til, at det i gennemsnit koster 2,89 kroner, hver gang din elbil har kørt en enkelt kilometer.
Til sammenligning viste undersøgelsen, at det i gennemsnit koster 3,47 kroner pr. km at køre i benzinbil. Prisen, opladning af elbil koster, er altså værd at tage med.
Prøv Zapps ladeboks-testen her
Hvis du er tvivl om hvilken ladeboks, der passer til dit behov, så har Zapp Mobility lavet en let test, der giver et fint bud på hvilke af deres ladebokse, som passer bedst.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad koster det at køre 100 km i en elbil?
Det koster i gennemsnit 289 kroner at køre 100 km i en elbil. Opladning af elbilpris er lavet på baggrund af en FDM-undersøgelse fra 2021.
Er det billigere at køre på el end benzin?
Ja, gennemsnitligt er det billigere at køre i elbil frem for i benzinbil.